28 Haziran 2006

Ambigram


Birden fazla yönden okunabilecek şekilde yazılmış kelimelere ambigram deniyor. Bilmeyenlere kelimenin sözcük anlamını verdikten sonraaaa efendim gelelim sadede. Çocukken ismimin tersten okunuşuna merak salmıştım, şimdi de sıra buna geldi. Sevgilimin bir Dan Brown kitabının sayfaları arasından çıkarıp tanıştırdığı bu çizgi-yazılar ilgimi çekti! Müspet bir sonuç vermeyen internet gezintilerinden sonra, bir gün öğrendim ki; okulumuz din kültürü öğretmeni İsmail Hoca bunlardan kendi elleriyle yazıyormuş. Sağolsun İsmail Hocam bir tane de benim için hazırladı. Hem de bir hamlede... Ha bir de üstüne üstlük havlu kağıt üzerine. Velhasıl kelam ben onu alladım pulladım siteme başlık yaptım!

19 Haziran 2006

Hem zebânım

Kafam kazan! Bloglar arasında savrulurken şu dizelere rastladım. "hem zebân" aynı dili konuşan, lisanları aynı olan demekmiş! Dizelere vuruldum:

"Ezelden aşinânım ben, ezelden hem zebânımsın
Beraber ahde bağlandık ne olsa yar-i cânımsın
Ne olsam zerrenim kalbimde halâ çarpar esrarın
Gel ey cânan gel ey cân kalmasın ferdaya dîdârın"

16 Haziran 2006

Milyondan sıfır atmak!



Milyondan sıfır attık da kadar güzel oldu değil mi? Attık sıfırların ağırlığından kurtulduk. Ama yukarıdaki 12 milyon için sıfır atmak mümkün değil ne yazık ki! Bu öğretim yılının sona ermesiyle birlikte yaklaşık 12 milyon çocuk karne alacak. Dile kolay 12 milyon! Bu oniki milyonu birarada "öğretmenim" derken düşünüyorum da! Aman Allahııım!
Kayıtsızlıklarımız, hatalarımız, bencilliklerimiz ve daha bir sürü olumsuzluk paramızın sıfırlarla dolmasına sebep oldu! Paramızdan sıfırları atıp sorunlardan kurtulur gibi yaptık. Yukarıda yazılı duran her bir sıfır binlerce, onbinlerce genç yaşamı simgelemekte! Aman! Yaşamları sıfırlamadan...

13 Haziran 2006

Learning Objects



Working as a computer teacher (writer,organizer,printer,secretarizer, microsoft teacher, designer and so on), I just want to mention about things going on in educational technology! Learning objects:

Learning objects are elements of a new type of computer-based instruction grounded in the object-oriented paradigm of computer science.

"Learning Objects are defined as any entity, digital or non-digital, which can be used, re-used or referenced during technology supported learning. Examples of technology-supported learning include computer-based training systems, interactive learning environments, intelligent computer-aided instruction systems, distance learning systems, and collaborative learning environments. Examples of Learning Objects include multimedia content, instructional content, learning objectives, instructional software and software tools, and persons, organizations, or events referenced during technology supported learning (LOM, 2000)."

More basicly it can be said that learning objects are small objects designed to teach a specific subject. They are like pills, just swallow it. (It would be so nice, wouldn't it?)

When I was surfing on the net about educational research I came acrooss with a nice example. Here is a learning object about research.

<

06 Haziran 2006

YUSUFCUK

"yaşam güçtür
hele benim gibi biri için yusufcuk
acılarda bir ölüp bir dirilen
sevinçlerde hep yalnız
biri için yaşam güçtür yusufcuk

suçlu duydum kendimi
benden uzak birşeyleri özlerken
bir düşün neydi bana ayrılan
yalnızca dar çizilmiş yollarda
sağına soluna bakmadan yürümek

ben ki taşardım hep
çılgın seller gibi kendi dışıma
güç dönemeçleri döndüm soluk soluğa
aşksa aşk sevgiyse sevgi
ömür boyu kınandım

hep korku hep tedirginlik
önümde hep kurallar
yazık başkaları gibi olamadım
çok hırpalandım dağıldım yusufcuk
yusufcuk yusufcuk yusufcuk*"

Ne zamandır gözüme takılıyordu bu böcekcikler vitrinlerde. Kendime bir armağan vereyim dedim. Basbayağı böcek işte. Helikopter böceği/tayyare böceği/kız böceği/ ornitopter/ Yusufcuk...

*Afşar Timuçin