YENİ DÜŞEN JETONLARIN SESİ
Tez konusu belirleme aşamalarında elimde "digital literacy" ve diğer literacylere ilişkin bir ufacık raporcuk ile birlikte hocamın kapısını çaldım. Fakat konu o kadar geniş ve o kadar taze ki üzerinde çalışmak çook zor. Yine de kendisini unutmuş ya da vazgeçmiş değilim.
Digital literacy = sayısal okur yazarlık demek. Terimin Türkçe hali akıllarda pek şimşekler çaktırmıyor, farkındayım. "Digital" sözcüğü "sayısal sözcüğünde karşılığını bulmuyor bana kalırsa. Öte yandan "okur-yazarlık" terimini de tanımlaması zor. Herhangi bir dili okuyup yazabilene okur-yazar demek artık yeterli gelmiyor. Bu terimlerin tanımlarının yeniden yapılması gerekiyor anlaşılan. Yeni yeni duymaya başladığımız çok kısa bir zaman sonra daha da sık duymaya başlayacağımız terimlerden bir tanesi de "media literacy" "medya okur yazarlığı".
Başlıkta yer alan yeni düşen jetonların sesi başlığı işte burda anlamını buluyor efendim. Bir 3. dünya ülkesi olarak medya okur yazarlığı konusundaki jetonumuz yeni düşmüş bulunuyor. (Umarım doğru yere düşer!) Avustralya, Kanada, İngiletere ve hatta Yunanistan bu konuda çalışmalara başlamış durumda! Bizdeki çalışmaların durumuna ilişkin habere burdan ulaşabilirsiniz efendim!
Medya okur yazarlığı önemli. Medayaya nasıl ulaşacağını, onu nasıl kullanacağını, nasıl değerlendireceğini, nasıl analiz edeceğini bilmek demek. Yenilenen eğitim programlarıyla öğrencilere kazandırılmak istenen eleştirel düşünme yeteneğinin kullanılması demek. Koyun olmayın! Mönünüze konan her tuzu yalamayın. Sonra bağrınız yanarak çeşmelere koşmayın demek!
Şu bir gerçek ki herhangi bir mesajı iletmede kullandığımız her çeşit medya artık kendisi de farklı bir mesajı taşıyor. Bu mesajlar zaman zaman iletilmek istenen mesajdan bile daha etkin bir hal alıyor. Artık medyanın dünyayı değiştirme gücünü elinde bulundurduğunu söylemek de abartı değil. (Dünyayı ele geçirme meraklısı kötü karakterlerden biri geliyor aklıma her nedense...) Eğitimin ideolojileri ideolojilerin eğitimi yeniden şekillendirip durduğu gerçeği göz önüne alınırsa; medya okur yazarlığı eğitiminin okullara taşınmasının ne kadar kritik olduğu ortaya çıkıyor. Sanırım bize yine çok iş düşüyor!
2 yorum:
Canım çok güzel bir tez konusu bence. Faydalı olacak bu eseri tamamladığında imzalı bir kopyasını kütüphaneme koymak isterim.
uieaie
Yorum Gönder